Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на долара и негативен старт на Уолстрийт след слабите данни за заетостта в САЩ

Щатският долар губи позиции на валутния пазар, а фондовите борси на Уолстрийт се оцветиха в червено при старта на петъчната търговия, след като растежът на заетостта в САЩ почти спрямо през февруари, което подсили инвеститорските притеснения относно състоянието на световната икономика.

Индексът на американския долар спрямо останалите шест основни валути се понижава с близо 0,4% към 97,282 пункта, след като американската икономика успя да разкрие през февруари едва 20 хил. нови работни места. Спадът на зелените пари обаче се ограничи от останалите данни на Департамента на труда, според които нивото на безработица в САЩ се понижи до 3,8%, доближавайки 49-годишното рекордно дъно от 3,7%, достигнато през миналия ноември, като в същото време часово заплащане на труда нарасна през февруари с цели 3,4% (най-солидно повишение от април 2009-а година).

Еврото поскъпва с 0,3% към 1,1240 долара, опитвайки отскок от вчерашното многогодишно дъно около 1,1175 долара (най-ниско ниво от средата на 2017-а година насам), което беше достигнато в резултат на решението на ЕЦБ да не повишава лихвените си ставки поне до края на годината и да стартира нов програма за дългосрочно рефинансиране на търговските банки в еврозоната (трета TLTRO програма) с оглед на силно ревизираните прогнози на банката за растеж на БВП в региона на единната валута с едва 1,1% през 2019-а година.

В същото време доларът се понижава с 0,48% към 8-дневно дъно от 110,71 японски йени и с 0,39% към часово дъно за деня от 1,0067 швейцарски франка от вчерашен 4-месечен връх около 1,0123 франка. Британската лира обаче продължава да губи позиции, понижавайки се с 0,17% към двуседмично дъно от 1,3049 долара на фона на все още голяма несигурност около процеса на Брекзит само три седмици преди планираното за 29-и март официално излизане на Великобритания от ЕС на 29-и март.

Слабите данни за американската заетост провокират и ново понижение на пазарите на акции на Уолстрийт, тъй като днешният доклад на Департамента по труда в комбинация с ужасяващият спад на китайския износ през февруари засилват инвеститорските притеснения относно забавящия се глобален икономически растеж. Вчерашните изненадващо агресивни стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ в подкрепа на рязкото забавяне на икономическия растеж в еврозоната и днешните слаби данни за германските промишлени поръчки също оставят негативен отпечатък върху търговията на световните капиталови пазари.

Индексът DJIA се понижава с над 150 пункта (с 0,68%), след като за кратко дори загуби над 200 пункта от стойността си, докато индексът S&P500 се понижава с 0,76%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,89%. Това представлява понижение за пета поредна сесия на търговия, като в рамките на отминаващата седмица индексът Nasdaq е на път да се раздели с над 3% от стойността си, а индексите DJIA и S&P500 - с около 2,8%, отбелязвайки най-слабата им седмица от декември 2018-а година насам.

Коментарите на американският посланик в Пекин, че двете страни все още не са определили дата за провеждане на среща на върха между Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на която да се разрешат търговските спорове между САЩ и Китай също допринася за днешното напрежение на Уолстрийт. Акциите на Caterpillar Inc. се понижават с 1,2%, а на Boeing Co - с 0,9%, тъй като двете компании са доста чувствителни по отношение на търговските преговори между двете световни водещи икономики.

По-солиден спад бележат и акциите на технологичните компании, произвеждащи микропроцесори, тъй като те получават голяма част от приходите си от Китай. Акциите на компании като Nvidia Corp, Advanced Micro Devices Inc и Micron Technology Inc се принуждават с между 1,0% и 2,0%.

Забавянето на глобалния икономически растеж и напрежението на фондови борси се отразяват доста негативно и на петролните пазари. Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 3% към 64,35 долара за барел, докато априлските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 3,35% към 54,79 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна