Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западни държави призоваха Румъния да се откаже от правосъдни реформи

Протест в Букурещ срещу указ на правителството, който застрашава независимостта на съдебната власт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посолствата на 12 страни, включително международни партньорки и съюзнички на Румъния, публикуваха днес становище, в което изразиха безпокойство във връзка с правовата държава в Румъния, предаде БТА.

В текста се призовават страните, участващи в изготвянето на извънредни постановления в областта на правосъдието, „да се въздържат от изменения, които биха отслабили правовата държава и способността на Румъния да се бори с престъпността и корупцията“.

Документът е подписан от Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Норвегия, Холандия, САЩ и Швеция.

„Ние, международни партньори и съюзници на Румъния, призоваваме всички участващи страни в изготвянето на извънредни постановления на правителството, които променят законодателството в областта на правосъдието, да се въздържат от изменения, които биха отслабили правовата държава и способността на Румъния да се бори с престъпността и корупцията“, се посочва в съобщението.

Управляващите в Румъния социалдемократи искат да намалят обхвата на подсъдност за някои престъпления, което автоматично ще прекрати множество настоящи корупционни случаи. Те подкрепиха и втори указ, който ще позволи да осъдени след 2014 г. за корупция политици ретроактивно да обжалват присъдите си. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна