Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технологичната компания ASML е станала жертва на корпоративна кражба, вероятно от страна на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандският производител на полупроводникова техника ASML съобщи в четвъртък, че американското софтуерно дъщерно дружество на компанията е било жертва на корпоративна кражба преди няколко години.

Според собствено вътрешно разследване на холандското издание Financieele Dagblad са били откраднати ценни фирмени тайни, като в шпионския скандал с компанията са разкрити косвени връзки на Китайското министерство на науката и технологиите.

Холандският вестник посочва, че самата кражба е била извършена от високопоставени китайски служители в отдела за научноизследователската и развойна дейност на компанията ASML, които са били свързани с китайското правителство. Произтичащите загуби от тази корпоративни кражба се оценяват на стотици милиони евро.

От ASML заявиха, че "ние сами открихме тази кражба и предприехме незабавни действия". Според компанията за полупроводникова техника обаче откраднатите технологии не са били от съществено значение за нейния бизнес, като ASML добави, че все още може да работи на китайския пазар.

"Това се отрази на малка част от нашата компания в Силиконовата долина, където са разработени софтуерни програми за оптимизация на машините“, посочиха от ASML.

От компанията не дават отговор дали с шпионския корпоративен скандал са замесени нейни китайските служители или самото китайското правителство, както се твърди в доклада на Financieele Dagblad. "Не намерихме никакво сигурно доказателство за участието на китайското правителство“, посочиха от ASML.

Компанията ASML е доминиращ производител на пазара на литографски системи, използвани за проследяване на схемите на полупроводникови чипове.

Трябва да се има предвид, че продажбите на ASML в Китай се удвоиха до 1,8 милиарда евро през 2018-а година от 919 милиона евро през 2017-а година, след като Пекин направи като приоритет растежа на своята полупроводникова индустрия.

Основните клиенти на ASML също така са технологични гиганти като Samsung, TSMC и Intel.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна