Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова:

Прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ - само с решение на СЕМ

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Обществената телевизия има нужда от бързо стабилизиране, посочва в своя позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България, която излезе днес с призив към Съвета за електронни медии (СЕМ) да насрочи в най-кратки срокове конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ.

Това предизвикателство застигна преди два дни СЕМ, след като Софийският градски съд потвърди присъдата за шофиране в нетрезво състояние на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, което прави невъзможно оставането му на поста.

Доколко законът позволява или може да насочва Съвета за електронни медии как да действа в тази процедура коментира пред БНР специалистът по медийно право Нели Огнянова.

„Законът по начало пази генералните директори на БНТ и БНР от незаконна намеса. По начало не би следвало да има предсрочно прекратяване на мандатите, но все пак законът урежда един кръг от хипотези, в които това се налага да се случи“, коментира Огнянова в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Една от хипотезите е подаване на оставка, доброволно от генералните директори. Други хипотези са фактическа невъзможност и несъвместимост със закона“, обясни тя.

„Това, което в момента протича пред очите ни, е наличие на влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и също така законът предвижда, че може да има предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор при груби или системни нарушения на принципите на радио и телевизионната дейност“.

На въпрос дали е трябвало СЕМ да реагира веднага или е допустимо да се забави ден-два Огнянова каза:

„Струва ми се, че е допустимо, струва ми се, че нито формално, нито житейски законът трябва да се прилага по този начин спешно, веднага в часовете, следващи оповестяването. Струва ми се, че телевизията вече е имала такива случаи“.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, посочи още Огнянова.

„Имаме вече практика - този тип заседания приключват в две точки: първата точка обикновено е свързана с решението за предсрочното прекратяване на мандата, а втората точка обикновено е посветена на перспективата“.

Интервюто с Нели Огнянова може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна