Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гергана Алексиева: Вариант е Педро Санчес да повика сепаратистите

Лидерът на испанските социалисти и премиер на Испания Педро Санчес.
Снимка: БТА

Един от вариантите е Педро Санчес да повика сепаратистите. Опциите са много. Но може да се върви към една коалиция с няколко регионални партии без сепаратистите от Каталуня. Това каза пред БНР доц. Гергана Алексиева от СУ “Климент Охридски“ в коментар на извънредните парламентарни избори в Испания и факта, че не е ясно дали Санчес ще може да състави правителство, тъй като няма достатъчно гласове за мнозинство.

"Има един друг момент, че ако не стане гласуването на 1-ви тур, където се изискват 176 гласа на депутати, то на 2-ри тур се изисква обикновено мнозинство, което означава, че би могло и да се случи, но в един малко по-късен етап".

"По отношение на партията "Вокс", наистина напоследък доста активно се твърди навсякъде, че за пръв път след смъртта на ген. Франко крайната десница влиза в испанските кортеси, т.е. в долната камара в конгреса. След смъртта на ген. Франко има една партия, която се нарича “Народен съюз“, която е от негови бивши наследници. Те са в кортесите приблизително до към 1986 г., т.е. около 10 години след началото на прехода", коментира още доц. Алексиева в предаването "12+3" и допълни:

"Вокс" са малко по-различни от тях в своята идеология, но в крайна сметка крайната десница все пак не е била без присъствие в демократична Испания".

"Когато Педро Санчес подаде оставка в средата на февруари, тази коалиция изглеждаше доста възможна, доста реална. Предвиждаше се трите партии да успеят да получат необходимия брой депутатски гласове, т.е. да минат 176. С течение на времето обаче през последните 2 месеца популярността на десницата спадна и най-вече спадна популярността на "Народната партия", посочи още доц. Алексиева.

Според нея спадът на "Народната партия" се дължи на:

"Първо, смятам, че новият млад, сравнително млад, лидер Пабло Касадо е неопитен. Той беше наистина много нахъсан да спечели, защото това е първото му явяване на избори като лидер, но някак си не съумя да се възползва от наследството на предходните лидери на своята партия".

Интервюто с доц. Гергана Алексиева можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна