Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудно защитими

| обновено на 01.05.19 в 20:12
2
Снимка: пресцентър на МС

Да се има предвид мнението на всички страни членки на Европейския съюз при вземане на решения и значението на Шенгенската зона и нейното разширяване.

Това беше отбелязано в заключителната декларация от срещата на върха на 13 еврочленки във Варшава днес, на която беше отбелязана 15-годишнината от първото разширяване на Съюза на изток.

Участниците, сред които беше и премиерът Бойко Борисов, предлагат като приоритет да се разглежда интеграцията на страните от Западните Балкани.

Полският премиер Матеуш Моравецки изрази надежда, че източните членки на Евросъюза "ще говорят с един глас" на следващите заседания на Европейския съвет. Моравецки открои като цели борбата срещу данъчните убежища и двойните стандарти, водещи до навлизането на продукти с ниско качество в Централна Европа и то на по-висока цена.

В срещата на високо равнище „Заедно за Европа“ във Варшава участваха лидерите на всички страни членки, приети след 2004 година в ЕС, съобщи правителствената пресслужба. Поводът за срещата, инициирана от полския министър-председател Матеуш Моравецки, е 15-годишнината от началото на голямото разширяване на Европейския съюз.

Държавните и правителствени ръководители на Полша, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Словакия, Словения, Унгария, Чехия, България, Румъния и Хърватия обсъждат състоянието на ЕС, сигурността и предизвикателствата пред Общността. Във фокуса на дискусиите е поставена възможността за още по-интензивно сътрудничество между страните за развитието на Европейския съюз.

„Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на Европейския съюз“, заяви Бойко Борисов по време на пленарната сесия „Заедно за Европа“.

Българският премиер подчерта, че страната ни ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за осъществяването на общите политики на ЕС - икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика.

„Ключовата дума и днес е „сигурност“. Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудно защитими“, подчерта в изказването си Борисов. Той заяви, че страната ни изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво. И изтъкна, че България ще продължава да отстоява категоричната си позиция за солидарно разпределение на тежестта и допълни, че никоя държава-членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.

„Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа“, заяви още пред участниците Бойко Борисов. Българският премиер подчерта, че пълноправното членство в Шенгенското пространство си остава ключов приоритет за страната ни.

По време на сесията във Варшава министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС. „Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет“, посочи премиерът Бойко Борисов пред колегите си в Полша.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна