Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Изборът на Пендаровски беше очакван

Зорница Илиева
Снимка: БНР

На всички, които наблюдават отблизо политическия живот в Скопие, бе ясно, че Стево Пендаровски трябва да стане президент, каза пред БНР журналистката Зорница Илиева коментира пред БНР избора на президент в Северна Македония.

„Като фактор се отчита сериозната подкрепа, която оказаха албанските избиратели (за избора на Пендаровски – б.р.), т.е. македонските граждани от албанския етнос в Македония, коментира още тя в интервю за предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“.

„Проф. Дафкова е наистина сериозен кандидат, тя е издигната, между другото, от университета в Скопие, като независим кандидат, подкрепена от опозиционната ВМРО –ДПМНЕ с лидер Мицкоски…“, каза тя в отговор на въпроса предизвестен ли беше успехът на Стево Пендаровски и дали беше сериозна алтернативната кандидатура.

„Но Стево Пендаровски, както отбелязаха от „Ню Йорк таймс“, през Би Би Си,, „Гардиън“, Дойче веле, „Зюддойче цайтунг“ и каквото се сетите на Запад като сериозна медия, е онзи прозападен, както там пишат, политик, еврозащитник, последователен участник и привърженик на Преспанското споразумение с Гърция, което промени името на страната. И просто в тази ситуация нямаше как да не се получи този резултат от малко повече от 58 хил. гласа, с които той изпревари проф. Силяновска“, допълни още Илиева.

Илиева коментира и въпроса дали ВМРО –ДПМНЕ има повече самочувствие след тези избори.

„Ще има достатъчно влияние, както от страна на управляващите, така също и сили, които са извън страната, които да повлияят за различни настроения в самата партия. Вие знаете много добре, че във ВМРО –ДПМНЕ последните години има доста фракции, които реагират срещу лидерството на Мицкоски“.

Илиева коментира и развитието на събитията в Турция, в която Върховният изборен съвет взе решение да отмени резултатите от местните избори в Истанбул:

„Нямаше как управляващата Партията на справедливостта и развитието на Ердоган да се примири със загубата в големите градове...“.

Интервюто на Петър Волгин с журналистката Зорница Илиева може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени