Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат в София промени в правилата на борбата

Снимка: БФБорба, архив

Промени в правилата по борба след Олимпийските игри в Токио 2020 ще обсъжда Техническата комисия към Международната федерация по борба (UWW) на заседанието си в София в неделя. Форумът е в навечерието на Световното първенство за кадети, което стартира от понеделник, 29 юли, в „Арена Армеец“.

У нас пристига целият състав на Техническата комисия, начело с нейния председател Михаил Мамиашвили (Русия). В състава е и Даниел Игали (Канада), олимпийски шампион в свободната борба от Сидни 2000.

„Промените засягат до голяма степен класическия стил", заяви Цено Ценов, президент на Европейската федерация и член на Изпълкома на световната централа. "Едно от предложенията е да не се начисляват технически точки за пасивност и предупреждение, а само за технически изпълнения. Защото в момента наблюдаваме ситуации, в които борецът не е направил никаква хватка, а повежда в резултата. Ако има пасивност, следва предупреждение и при второ се дисквалифицира“.

Гост на шампионата ще бъде президентът на UWW Ненад Лалович (Сърбия), който във вторник, 30 юли, от 10 часа ще даде пресконференция в „Арена Армеец“. Жребият за първите категории ще бъде теглен в неделя от 17 часа.

Първите схватки започват в понеделник от 10:30 часа. На тепиха ще излязат петима българи в свободния стил, сред тях са Рухан Расим (55), трети от Евро 2018, както и Георги Иванов (110), спечелил сребро на европейското преди месец. Останалите са: Виктор Нейчев (48), Божидар Динев (65) и Адил Мехмедали (80).

Откриването на първенството също е в понеделник от 17:30 часа. Входът за зрителите е свободен. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна