Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Решението на Върховния съд не е правилно, но ще се съобразя с него

Великобритания се нуждае от общи избори, посочи премиерът

Борис Джонсън, премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Върховния съд на Обединеното кралство да отмени разпускането на парламента не е правилно, заяви във вторник британският премиер Борис Джонсън, но подчерта, че въпреки това ще се съобрази с него.

Самото решение ще затрудни постигането на Брекзит сделка, посочи той.

"Трябва да кажа, че категорично не съм съгласен с решението на съдиите. Не мисля, че е правилно, но ще продължим напред и, разбира се, парламентът ще се върне обратно на работа", заяви Джонсън и допълни, че правителството ще се погрижи парламентът имат "достатъчно време" за обсъждане на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Премиерът Борис Джонсън също така отбеляза, че Великобритания се нуждае от общи избори. "Трябва да имаме избори", каза той в кратък коментар пред журналисти, докато излизаше от среща в Ню Йорк, където стартира 74-тата сесия на Общото събрание на ООН.

По-рано днес Върховният съд постанови, че суспендирането на парламента е незаконно. Председател на Камарата на общините Джон Бъркоу пък обяви, че още в сряда ще свика британските депутати обратно на работа.

Британският премиер също така отбеляза, че Обединеното кралство ще се възползва от свободите, които Брекзит може да даде, включително да сключи сделка за свободна търговия със САЩ.

"Абсурдно" е, че може да има митнически тарифи за американските стоки, подчерта той, но посочи, че Националната здравна служба (NHS) няма да бъде на масата на търговските преговори със САЩ.

"Ние ще постелем червения килим за нашите американски приятели", заяви премиерът, обяснявайки, че би искал да види повече студенти и талантливи хора от САЩ да дойдат във Великобритания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна