Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишаване на британската промишлена активност поради ново запасяване преди Брекзит

През септември активността в промишления сектор на Великобритания се подобри слабо от 7-гидшното дъно през август, тъй като британските производителите започнаха отново да трупат складови запаси в очакване на крайния срок за Брекзит на 31-ви октомври, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство нарасна през септември до 48,3 пункта (4-месечен връх) от 47,4 пункта през август  (най-ниско ниво от юли 2012-а година) и при осредни очаквания финансовите пазари за спад на индекса към ниво от 47,0 пункта.

Въпреки това повишение, промишленият PMI индекс остава за пети пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е сигнал за трайно свиване на активността в този сектор и най-продължителното му влошаване от средата на 2009-а година насам, когато беше в сила световната финансова и икномическа криза.

Причина за слабото нарастване на съответни индекс е факта, че някои британски компани отново започнаха да акумулират складови запаси и да купуват повече суровни за пръв път от месеци в очакване на новия краен срок за Брекзит на 31-ви октомври (излизането на Великобритания от ЕС).

Подобен феномен се наблюдаваше и в началото на годината, когато британската икномика нарасна силно през първото триемесечие, тъй като промишлените компании се втурнаха да трупат складови запаси от части и от готова продукция с оглед на рисковете за проблеми с граничните доставки след 29-ти март - първоначалният краен срок за Брекзит. Последва отлагане на тази дата за 31-ви октомври.

Агенция Markit отбеляза, че единствено производството на потребителски стоки е отбелязало растеж през септември, докато производството на инвестиционни стоки е било силно засегнато от несигурността за икономиката с оглед на глобалното икономическо забавяне и липсата на яснота относно Брекзит. С оглед на тези опасения през септември е отчетен спад в производствените нива, новите поръчки, включително експортните, както и в заетостта в промишления сектор.

Промишленият сектор формира около 10% от икономиката на Великобритания, като по-съществено значение оказва сферата на услугите. Агенция Markit ще представи своя PMI индекс в сферата на услугите за септември в четвъртък (3-ти октомври).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна