Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на британската промишлена активност поради ново запасяване преди Брекзит

През октомври активността в промишления сектор на Великобритания се подобри до 6-месечен връх, тъй като британските производителите отново се втурнаха да трупат складови запаси в очакване на поредно отложения краен срок за Брекзит на 31-ви октомври, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit. Въпреки това обаче промишлената активност на oстрова продължи да се свива, макар и по-сдържано, за шест пореден месец.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство нарасна през октомври до 6-месечен връх от 49,6 пункта (най-високо ниво от месец април) спрямо 48,3 пункта през септември и при осредни очаквания финансовите пазари за спад на индекса към ниво от 48,1 пункта.

Въпреки това повишение, промишленият PMI индекс остава за шести пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е сигнал за трайно свиване на активността в този сектор и най-продължителното му влошаване от средата на 2009-а година насам, когато беше в сила световната финансова и икономическа криза.

Нарастването на съответния индекс през октомври се дължи най-вече на факта, че британските компании отново започнаха да акумулират агресивно складови запаси за втори пореден месец в очакване на крайния за Брекзит на 31-ви октомври (излизането на Великобритания от ЕС), който обаче беше отложен за пореден път - този път за 31-ви януари догодина, отбеляза агенцията IHS Markit.

Подобен феномен се наблюдаваше и в началото на годината, когато британската икономика нарасна силно през първото тримесечие, тъй като промишлените компании се втурнаха да трупат складови запаси от части и от готова продукция с оглед на рисковете за проблеми с граничните доставки след 29-ти март - първоначалният краен срок за Брекзит. Това предизвика за кратко рязко увеличение на производството, което обаче беше последвано от рязък спад към средата на 2019 година, изострено допълнително и от забавящата се глобална икономика.

Последва обаче отлагане на тази дата за 31-ви октомври, което накара британските промишлени предприятия отново да започнат да трупат солидни складови запаси в началото на есента.

Самите PMI данни за октомври показват, че новият промишлен бизнес продължава да намалява, въпреки най-бързият растеж на експортните поръчки от декември 2018-а година насам, тъй като и клиентите от ЕС се запасяват с части от британските си доставчици, което е ясен знак, че вътрешното търсене на Острова е доста слабо.

Междувременно стана ясно, че във Великобритания ще се проведат и предсрочни общи избори на 12 декември, тъй като премиерът Борис Джонсън се опитва да преодолее патовата ситуация около Брекзит, свързана с неспособността на британския парламент да одобри и договореното от него с Брюксел ново Споразумение за оттегляне на страната от Европейския съюз.

"С оглед на потвърденото по-нататъшно отлагане на Брекзит и перспективата за общи избори през декември изглежда, че призракът на несигурност отново ще хвърли сянката върху британското производство до края на 2019 година", заяви директорът на IHS Markit Роб Добсън и предупреди: "Основната картина изглежда дори още по-тъмна, отколкото показват днешните данни".

Агенция IHS Markit отбеляза, че Брекзит несигурността е навредила най-силно на индустрията за инвестиционни стоки, тъй като клиентите отлагат или отменят планираните от тях капиталови разходи.

По принцип промишленият сектор формира едва около 10% от икономиката на Великобритания, като по-съществено значение за икономическата експанзия оказва сферата на услугите. Агенция Markit ще представи своя PMI индекс в сферата на услугите за октомври (5-и ноември).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна