Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО: Глобална търговия със стоки продължава да понася удари от напрежението и повишаващите се тарифи

Глобалната търговия със стоки вероятно ще остане под тренда си на развитие през текущото тримесечие поради засиленото напрежение и повишаването на тарифите в ключови сектори, сочи доклад на Световната търговска организация (СТО), цитиран от Блумбърг.

Най-новият барометър за търговията със стоки на базираната в Женева организация нарасна слабо през септември до 96,6 пункта от 95,7 пункта през юни. Трябва обаче да се има предвид, че индекс от 100 пункта е предпоставка за растеж на международната търговия през следващото тримесечие в съответствие със средносрочните тенденции, докато индекс над 100 пункта предполага по-добър ръст от средносрочния тренд. Индекс под 100 пункта обаче, какъвто и е сегашния случай, показва, че експанзията в международната търговия е под нейните средносрочни тенденции.

През миналия месец СТО намали прогнозата си за растежа на световната търговия за 2019 година до най-слабо ниво от едно десетилетие, като се позова на нарастващото търговско напрежение и свързаната с Брекзит несигурност. Обемът на търговията със стоки вероятно ще се увеличи с 1,2% през тази година и с 2,7% през следващата след повишение с 3% през 2018-а година, посочиха тогава от Световната търговска организация.

В последния доклад на СТО се отбеляза, че "обемите на международния въздушен товарен превоз, електронните компоненти и суровините "се влошиха допълнително под средносрочната тенденцията". Търговията с електронни компоненти пък е "най-слабата от всички и вероятно отразява скорошните увеличения на митническите тарифи".

В същото време оценките, направени за експортните поръчки, автомобилното производство и контейнерни доставки "се укрепиха около техния средносрочен тренд".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна