Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски депутат нарече абсурдни разкрития за ГРУ и отравянето на Емилиян Гебрев

Андрей Луговой
Снимка: Ройтерс

Абсурдна, но координирана информационна акция за дискредитиране на руските спецслужби - така определи публикацията на разследващите сайтове „Белингкет“ и „Инсайдър“ заедно с германското издание „Шпигел руският депутат Андрей Луговой, член на парламентарната комисия по сигурност.

В публикуваното през уикенда съвместно разследване се казва, че 8 служители на ГРУ (Главно управление на Генщаба на Русия) са участвали в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през април 2015 г.

Те били част от секретно звено на ГРУ, за което наскоро писа и „Ню Йорк таймс“.

В публикацията се посочват имената на предполагаемите агенти и как са били разкрити. Един от тях е Денис Сергеев, известен като Сергей Федотов.

„Това е абсурдна, но координирана акция в пореден опит да се компрометира дейността на руските спецслужби на фона на впечатляващите им резултати в борбата с международния тероризъм, в частност в Сирия“, заяви пред агенция Интерфакс Луговой.

Депутатът за заподозрян от Великобритания за смъртта на бившия служител на Федералната служба за Русия Александър Литвиненко, който почина в Лондон през 2006 г. от радиационно отравяне.

„Не може да се смятат за случайни опитите за шпионски скандал в Сърбия преди визитата на сръбския президент в Русия. По-рано бе Черна гора, сега България“, каза Луговой. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна