Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладуването по 14 часа на ден може да намали риска от диабет

Не доближавайте хладилника по 14 часа на ден, за да намалите риска от диабет
Снимка: Pixabay

Постенето 14 часа в денонощието може да намали риска от диабет, съобщава в. "Дейли мейл".

Гладуването за определен период от денонощието стана популярно сред редица знаменитости, като риалити звездата Кортни Кардашиян и създателя на социалната мрежа Туитър Джак Дорси. Някои от тях стигат до крайности в постенето, но изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего показа, че консумацията на храна единствено през 10-часов прозорец в денонощието не само е възможно, но и води до намаляване на телесното тегло и понижаване нивото на "лошия" холестерол.

Изследването обхванало 19 участници, повечето от които били затлъстели. За 12 седмици намалели индексът на телесната им маса, телесното им тегло и телесните им мазини, а стойностите за кръвното им налягане и кръвната им захар се подобрили. 

Консумацията на храна през 10-часов прозорец в денонощието, последавана от 14-часово постене, може да помогне на хора, за които има риск от диабет, сърдечни заболявания и инсулт, да избегнат хронични болести, да отслабнат и да се почувстват по-добре. 

От Американската асоциация за сърдечно здраве смятат, че 47 милиона души в САЩ са засегнати от метаболитен синдром. Става въпрос за симптоми, които в редица случаи предхождат появата на диабет. У около една трета от възрастните американци се наблюдават най-малко 3 от 5 рискови фактора, свързани с метаболитен синдром - високо ниво на кръвната захар, високо кръвно налягане, високо ниво на триглицеридите в кръвта, ниско ниво на "добрия" холестерол и затлъстяване в коремната област. 

Участниците в изследването били засегнати от метаболитен синдром. За 12 седмици те преминали към постене 14 часа в денонощието. През останалите 10 часа можели да консумират каквото, когато и както поискат. Участниците били склонни да закусват по-късно - около два часа след ставане от леглото, и да вечерят по-рано, отколкото го правели преди. Дванадесет седмици по-късно телесните им мазнини, индексът им на телесна маса и телесното им тегло намалели с около 3 процента. Много участници имали по-ниски нива на "лошия" холестерол и кръвната захар, а 70 процента уверили, че спят по-добре.

Ефектът бил толкова впечатляващ, че две трети от участниците продължили да постят 14 часа в денонощието една година след приключването на изследването


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна