Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили са установили, че лютите чушки удължават живота, съобщава БТА.
Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 на сто. В изследването на италианските учени са взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години.
Участниците в проучването, които редовно консумирали люти чушки - четири пъти седмично и повече, 40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп. Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече.
Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохимичните механизми, чрез които действат лютите чушки и сродните им култури, съдържащи капсаицин - активното вещество, придаващо лют вкус. Известно е, че капсаицинът се свързва с гибелта на злокачествените клетки.