Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща експанзия на промишлената активност в САЩ през януари

След пет поредни месеца на влошаване, промишлената активност в САЩ се разшири изненадващо през януари 2020 година благодарение на ръст на новите поръчки, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM), които сякаш сигнализират за вече оформено дъно на продължителната слабост в промишления сектор.

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, нарасна силно през януари до 50,9 пункта от 47,8 пункта през декември, като това е първото нарастване на индекса към нивата на експанзия (над 50,0 пункта) от миналия юли насам. Осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-слабо повишаване на индекса към 48,5 пункта. 

Подобряването на промишлената активност вероятно отразява намаляването на търговското напрежение между САЩ и Китай, след като в средата на януари Вашингтон и Пекин подписаха "първа фаза" от двустранното търговско споразумение.

Индексът на новите промишлени поръчки скочи рязко до 52,0 пункта от 47,6 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от май 2019-а година насам.

Индексът, оценяващ само промишленото производство, нарасна през януари още по-силно с цели 9,5 пункта до 54,3 пункта от 44,8 пункта в края на миналата година.

В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се повиши до 46,6 пункта от 45,1 пункта през декември, но остава за шести пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо, макар и по-сдържано закриване на работни места в промишления сектор на САЩ в началото на новата година.

Ценовият промишлен индекс пък скочи през януари до 53,5 пункта от 51,7 пункта месец по-рано, като неговото поредно покачване над важното ниво от 50 пункта е знак за наличието на инфлационен натиск в промишления сектор на САЩ.

"Бизнес настроенията в промишлената сфера се подобриха в сравнение с декември. Индексът PMI се върна на територията на експанзия за първи път от юли 2019 г. Глобалната търговия остава на фокуса на внимание, но много от анкетираните промишлени мениджъри бяха положително настроени за пръв път от няколко месеца", заяви Тимъти Фиоре, шеф на бизнес проучването на ISM (Института за управление на доставките).

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, което беше представено малко по-рано днес, се различава леко от това на ISM, като според него промишленият PMI индекс за САЩ се понижи слабо през януари до 51,7 пункта от 52,4 пункта в края на 2019- година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна