Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Консумацията на червено месо увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания

2
Снимка: Радио Шумен

Консумацията два пъти седмично на свинско или телешко месо увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания със 7 процента, установиха американски учени, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Екипът на проф. Норина Алън от Северозападния университет анализирал хранителния режим и здравните досиета на около 30 хиляди души на средна възраст 53 години. Също толкова опасна се оказала и консумацията на преработени меса (салами, наденици и др.). Единствено здравословна и без никакви рискове си остава рибата, но тя много често отсъства от менюто на повечето американци.

Новите открития идват да оспорят предишно изследване, според което връзката между консумацията на месо и сърдечно-съдовите заболявания е пренебрежително слаба.

За порция червено месо според екипа на проф. Норина Алън се счита 115-грамово ястие. Две такива порции седмично водят до 3-процентен риск от преждевременна смърт.

Що се касае до обработеното месо, една порция, включена в изследването, се състои от две наденички или от един хотдог.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени