Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемията от коронавирус може да повлияе на търговската сделка САЩ-Китай

Епидемията от коронавирус може да намали китайските покупки на американски селскостопански продукти през тази година, които бяха договорени в "първата фаза" на търговската сделка САЩ - Китай, подписана през януари, съобщи съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън, предаде Ройтерс.

Бързо разпространяващият се смъртоносен вирус вече уби повече от 1100 души в Китай и заразил над 44 000, като има още над 400 потвърдени случая в 24 други страни, включително 13 в Съединените щати и 16 в Германия.

"Очакваме, че "първата фаза" от сделката ще позволи на Китай да внася повече храни и да отвори пазарите си за американските фермери, но със сигурност, докато наблюдаваме разрастването на епидемията от коронавирус, това може да окаже влияние върху размера на китайските покупки през настоящата година", посочи О'Брайън по време на събитие в Атлантическия съвет във вторник вечерта.

Фаза 1 от търговското споразумение, която беше подписано на 15-и януари, призовава Китай да увеличи покупките си на американски селскостопански стоки с 40 милиарда долара през следващите две години.

Робърт О'Брайън също така заяви, че Китай играе решаваща роля в световната верига на доставки и поради това вирусната епидемия може да се окаже доста разрушителна. "Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи дали могат да бъдат намерени алтернативни доставчици".

"Няма съмнение, че вирусът може да окаже влияние върху американската икономика, а също и върху световната икономика“, посочи той в заключение.

Опасения за икономически рискове от вирусната епидемия изрази и шефът на Фед Джером Паул по време на неговите показания във вторник пред Конгреса на САЩ.

Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис - Джеймс Булард също каза, че епидемията от коронавирус може да засегне икономиката на Съединените щати, но добави, че тепърва ще се оценява размера на това влияние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна