Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство напомня на производителите и търговците

Дезинфектантите задължително с номер на етикета за издадено разрешение

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е предприело действия по отношение на над 100 икономически оператора за пуснатите от тях дезинфектанти (биоциди), неотговарящи на нормативните изисквания и над 15 интернет магазина, предлагащи такива продукти от разстояние. Това съобщава БГНЕС, като цитира отговор на здравният министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос за мерките за дезинфекция и превенция в условията на пандемията с Covid- 19.

Тези действия са продиктувани от констатирани недобри търговски практики както в търговската мрежа, така и при провеждането на рекламни кампании на продукти с обявена неправомерна претенция за дезинфекция без издадено разрешение от министъра на здравеопазването, заявява още Ананиев.

За мерките и контрола върху дезинфектантите в търговската мрежа, които нямат издадени разрешения за предоставяне на пазара по реда на националното, респ. европейско законодателство, министърът информира, че дезинфектантите (специализираният термин е биоцид) са продукти на разрешителен режим.

За предоставянето им на пазара в Република България и за употребата има задължително условие и то е същите да имат издадено разрешение от министъра на здравеопазването по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси или по реда на Регламент ЕС № 528/2012 относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди, уточнява министърът.

Той припомня, че разрешение за предоставяне на пазара на биоцид се издава след извършена токсикологична оценка на риска за здравето, оценка за околната среда и оценка на ефективността на конкретния препарат, въз основа на регламентираните в националното, респ. европейско законодателство документи, представени от заявителя.

Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да съдържат на етикета номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването.

Контролът върху пуснатите на пазара дезинфектанти (биоциди), както и химичните вещества и смеси, детергенти (перилни и миещи препарати) и козметични продукти се осъществява от Регионалните здравни инспекции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени