Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън

| обновено на 09.06.20 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди отдадоха последна почит на убития при полицейски арест афромериканец Джордж Флойд. Последната траурна церемония преди погребението му днес в родния му град Хюстън се проведе на фона на съдебно заседание, с което беше определена гаранция от 1 250 000 долара за за полицая, обвинен в убийството му. 

В продължение на 6 часа хиляди хора се редиха на опашка под жаркото слънце на Тексас, за да си кажат „Сбогом“ пред ковчега на Джордж Флойд. Някои коленичиха, други просто новедоха глава за тиха молитва. Мнозина носеха тениска с лика му и с надпис „не мога да дишам“ - последните думи, които Флойд изрича, докато полицай в Минеаполис го притиска с коляно към земята. На церемонията брат му Терънс Флойд избухна в сълзи и говори и за всички други жертви на расистко отношение:

„Просто боли. За Брийона Тейлър, за всички. Благодаря ви! Ще получим справедливост, няма да позволим тази врата да бъде затворена.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Лос Анджелис се проведе погребална процесия с автомобили, а в Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.

Във Вашингтон, законодатели от Демократическата партия паднаха на колене в мълчание в памет на Джордж Флойд преди да обявят пакет от полицейски реформи.

Само ден по-рано властите в Минеаполис, където беше извършен трагичния арест, гласуваха за разформироване и реконструиране на полицията.

На фона на траурните церемонии 44-годишният полицай Дерек Шовин за първи път се яви пред съда чрез видеовръзка от затвора. Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда от 40 години затвор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна