Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Руска намеса в Беларус би било "най-лошото нещо"

Френският президент Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че е казал на своя колега Владимир Путин, че всяка една военна намеса на Русия в Беларус би бил "най-лошият" отговор на ситуацията в страната.

"Париж не жела е да види повторение на това, което се случи преди шест години в Украйна", посочи той на пресконференция, предаде Ройтерс.

"Тъй като имах възможността да говоря с Владимир Путин, считам, че всяка външна намеса в Беларус, започваща с намеса на руската сила, независимо дали военна или на силите на вътрешната сигурност, това очевидно би било интервенция, която ще излезе от националната рамка на Беларус", подчерта Макрон.

Френският президент също така заяви, че Париж е заел твърда позиция през лятото по отношение на действията на Турция в Източното Средиземноморие, за да постави червени линии, защото Анкара има респект към действията, а не към думите.

"Що се отнася до средиземноморския суверенитет, аз трябва да бъда последователен в делата и думите. Мога да ви кажа, че турците само това смятат и уважават. Това е политика на червената линия. Направих го навремето и в Сирия", каза Макрон.

Напрежението между Турция и Франция ескалира през последните месеци, след като Париж подкрепи Гърция, която противоречи на Турция по отношение на правата над потенциални въглеводородни ресурси в района на Източното Средиземноморие.

По-рано през деня Европейският съюз намекна за възможността да санкционира Анкара заради териториалния спор за Източното Средиземноморие между Турция и Гърция.

Относно пандемията, френският президент каза, че неговото правителство прави всичко възможно, за да избегне поредното въвеждане на блокада в цялата страна заради коронавируса, но добави, че би било опасно да се изключи всеки един сценарий.

"Правим всичко, за да избегнем поредното блокиране и по-специално общодържавното затваряне", посочи той пред журналисти. "Научихме се обаче достатъчно, за да знаем, че нищо не може да бъде изключено. Но правим всичко, за да го предотвратим".

На въпрос как правителството трябва да стимулира домакинствата да изразходват спестяванията си от 100 милиарда евро, Макрон заяви, че потребителите се сдържат заради продължаващото разпространение на вируса, страха от безработицата и опасенията от повишаването на данъците.

"Това, което трябва да направим, е да върнем хората на работа", каза президентът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна