Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак увеличи британската програма за запазване на работни места

Риши Сунак, британски финансов министър
Снимка: БТА

Британският финансов министър Риши Сунак увеличи отново държавната спасителна икономическа програма от 200 милиарда лири в координиран ход с Английската централна банка, която пък увеличи и без това огромните си покупки на държавен дълг (програмата си за "количествени улеснения").

След като от днес Великобритания влезе в нов национален локдаун заради коронавируса за един месец, Сунак обяви последната от поредицата масивни държавни подкрепа в опит да забави нарастването на безработицата.

Той удължи правителствената доста скъпо струваща коронавирусна Схема за защита на работните места, чрез която се осигурява 80% от заплащането на временно съкратени работници до края на март догодина и каза, че ще осигури милиарди лири допълнителна подкрепа за трудовия пазар.

"Ясно е, че икономическите ефекти са много по-дълготрайни за бизнеса, отколкото продължителността на каквито и да било ограничения, поради което решихме да продължим с нашата подкрепа", каза Сунак пред парламента на Великобритания.

Освен удължаването на срока на програмата за запазване на работните места, финансовият министър увеличи и подкрепата за самостоятелно заетите лица и повиши гарантирано финансиране за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия с 2 милиарда лири до 16 милиарда лири.

Великобритания вероятно ще достигне бюджетен дефицит от около 20% от брутния вътрешен продукт през настоящата финансова година, удвоявайки това ниво след последната световна  финансова криза преди десет години и най-висок дефицит след Втората световна война. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна