Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Икономическите перспективи на Германия са отслабени от втората Covid вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората вълна на коронавирус "помрачи" перспективите пред икономически растеж в Германия след силното възстановяване през третото тримесечие, се посочва в доклад на Международния валутен фонд.

"Докато икономиката започна да се възстановява през третото тримесечие, перспективите отново отслабнаха поради втората вълна на Covid инфекции и рисковете в низходяща посока са големи", отбеляза МВФ в последния си доклад за Германия.

Германската икономика се сви с рекордните 9,8% през второто тримесечие, след което се възстанови с по-добрите от очакваните 8,2% през трите месеца от юли до септември.

"Като цяло германската икономика се очаква да се свие с около 5,5% през 2020 г., като през 2021 г. ще се възстанови само частично", прогнозира МВФ.

В същото време обаче базираният във Вашингтон международен кредитор аплодира правителството на канцлера Ангела Меркел за неговия "ранен и енергичен" политически отговор на коронавирусната пандемия, който според МВФ е спомогнал за ограничаване на икономическото свиване до дъно, доста по-плитко от това на други големи европейски държави.

Фондът добави, че страната трябва да продължи със същите мерки.

От март насам правителството на Германия въведе безпрецедентен набор от мерки за защита на работните места, ликвидни помощи за компании, стимулиращи мерки и дългосрочни инвестиционни планове.

Финансовият министър Олаф Шолц планира да вземе назаем повече от 300 милиарда евро през тази и следващата година, заради което парламентът на страната спря съществуващите конституционни ограничения за германския дълг.

Международният валутен фонд призова германските банкови регулатори да кажат на частни кредитори като "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank) да се въздържат от изплащане на дивиденти и от обратно изкупуване на акции по време на пандемията Covid-19..

"Германският банков сектор вероятно ще понесе има значителен удар по отношение на печалбите и капитала, но остава като цяло устойчив според настоящите икономически перспективи", заяви МВФ в заключителните бележки на германския доклад, публикуван в сряда.

Според фонда рецесията в резултат на коронавирусната пандемия излага банките на нарастващ риск от неизпълнение (от необслужване на отпусканите кредити) и от по-ниски приходи. Но съществуващите капиталови буфери и временното облекчаване на регулаторните капиталови изисквания биха помогнали да смекчат въздействието върху платежоспособността на банките, добави той.

Тъй като на домакинствата и бизнеса ще им е необходимо време за възстановяване, банковите капиталови буфери трябва да бъдат възстановявани постепенно, свеждайки до минимум прекъсванията при предлагането на нови заеми, предложи МВФ.

Фондът повтори своите съвети германските банкови регулатори да продължат да насърчават банките да се справят с дългогодишния проблем на ниската рентабилност чрез преструктуриране на бизнеса, подобряване на нелихвените приходи и намаляване на административните разходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна