Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На финала на мандата

Кметът на Рио де Жанейро е арестуван заради корупционна афера

Марсело Кривела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на втория по големина бразилски град Рио де Жанейро Марсело Кривела е арестуван днес във връзка с дело за корупция, съобщи местната телевизия "Глобо", цитирана от БТА.

Арестувани са и още двама души - бизнесменът Рафаел Алвиш и бившият следовател Фернандо Морайш. Тримата са заподозрени като организатори на престъпна схема, осигурявала им възможност да присвояват средства от градската хазна и да изнудват за пари предприемачи.

Според следствието Алвиш използвал връзките си с високопоставени общинари и обещавал на бизнесмени съдействие, за да сключат изгодни договори с градската управа.

Кривела е на кметския пост от януари 2017. През ноември т. г. той не успя да получи нов мандат, а сегашният му изтича на 1 януари.

Преди да започне политическа кариера Кривела е бил евангелистки пастор и е изпълнявал госпъл песни.

През септември съд в Рио му забрани да се кандидатира в избори през идните шест години, като го обвини в злоупотреба с власт. Същия месец той бе замесен в друг скандал - според местни медии организирал край градските здравни заведения дежурство на свои подчинени, които пречели на журналистите и проваляли интервюта, като не позволявали на пациентите да се оплакват от работата на болниците, посочва ТАСС. 

На плажа Ипанема в Рио де Жанейро, 20 декември 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна