Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сената на САЩ блокира бързото одобрение на помощта от 2000 долара за американците

След новината Уолстрийт се оцвети в червено

Мич Макконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл блокира опита на лидера на демократичното малцинство Чък Шумър да бъде бързо гласувано с единодушие предоставянето на чекове за 2000 долара като част от новата финансова подкрепа за облекчаване на негативните икономически ефекти върху американците, засегнати от коронавирусната пандемия.

Въпреки това се очаква сенаторите от Демократическата партия все пак да се опитат да наложат гласуване в Сената за увеличаване на директните плащания по новата програма за вече одобрените $ 600 на $ 2000 по-късно през деня.

Всички 48 демократи и независимите сенатори вероятно ще гласуват за увеличението, ако Сенатът в крайна сметка разгледа законопроекта, който вече беше приет в понеделник от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ).

Законопроектът обаче се нуждае от подкрепата на поне 12 сенатори от Републиканската партия, 5 от които вече заявиха, че ще подкрепят подобен ход.

Уолстрийт се оцвети в червено след новината, като и трите основни американски фондови индекси вече бележат понижения, заличавайки поредните рекордни върхове, достигнати в началото на търговията във вторник.

Индексът DJIA е понижава с около 80 пункта (с 0,26%), отстъпвайки от рекордния връх около 30 588 пункта, постигнат при старта на днешната търговия.

Широкият индекс S&P 500 пък се понижава с 0,15%, а технологичният Nasdaq Composite с 0,26%, след като и те отбелязаха по-рано през днешната сесия нови исторически върхове съответно около 3 756 пункта и около 12 973 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна