Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменят частичното бедствено положение в общините Доспат и Мадан

| обновено на 13.01.21 в 10:17
Свлачище затрупа къща в Смолян по-рано тази седмица.
Снимка: БГНЕС

Около обед се очаква да бъде отменено частичното бедствено положение в общините Доспат и Мадан след нормализиране на обстановката в област Смолян.

През нощта са постъпили два сигнала - единият за разчистване на тръбата, с която се захранват рибарниците на Струилица край Девин.

Другият е за срутена около 20 метра подпорна стена покрай реката в смолянския квартал Райково. 

Речните нива в региона постепенно намаляват и възвръщат обичайните си водни обеми.

В община Доспат има десетки свлачища, включително на основен републикански път - от Доспат към Сърница и Гоце Делчев. Вчера пътят беше затворен изцяло. Свлачището е с дължина 110 метра, багер успя да разчисти едното платно за движение.

На мястото има стъклена сигнализация, но е необходима допълнителна техника, за да разчисти пътното платно и да укрепи ската. Големи свлачища се разчистват в селата Любча, Касак и Чавдар.

В Чавдар са евакуирани хора от къща след като скала се стоварва върху част от нея. Къщата е близнак, хората са се пренесли в другата ѝ част. Нарушение има в конструкцията на сградата, но не е застрашена от срутване. В Любча скат буквално се е втечнил и се е изсипал върху две жилищни сгради.

Вчера свлачището бе затворило улица, а в дворовете имаше един метър високи наноси, които се разчистват. В село Барутин продължава отводняването на три къщи на улица „Тракия“, където е компрометирана 30-метрова дига на реката.

В село Касак също се разчиства голямо свлачище, затиснало жилищни  сгради. Свлачище застрашава и общинският път преди село Бръщен, където се е отцепил част от скат до един метър от пътното платно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени