Турското министерство на културата и туризма състави списък на десетте най-популярни вида улична храна в Турция, които всеки може да открие независимо коя част на страната посети, съобщава "Хюриет дейли нюз".
На първо място в списъка е турският геврек "симит" с богата сусамена поръска. Следват популярните сандвичи с риба и печените кестени.
Веднага след тях се нарежда "тантуни"- завит сандвич с малки късчета месо, люти чушлета, лук, домати и магданоз. Пълнените миди са пети, а на шесто място е популярният "кумпир" - пълнен картоф с наденички, кисели краставички, царевица, маслини.
В списъка на министерството следва пилето с ориз, за което се препоръчва да се хапва заедно с туршия и айран. После идва "чий кьофте" - сплескани с пръсти кюфтета, приготвяни със сурово месо или във веган вариант - с булгур, салца и пикантни подправки.
Свежи бадеми върху лед и пикантна напитка, наречена "шалгам" и приготвяна от ферментирал лилав морков, заемат последните две места в списъка на топ 10-те улични храни в Турция.