Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на Уолстрийт в очакване на силни финансови отчети на Amazon и Google

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията във вторник със солидни повишения, задълбочавайки вчерашното възходящо движение, тъй като инвеститорите очакват силни финансови резултати за последното тримесечие на технологичните гиганти Amazon и компанията-майка на Google - Alphabet.

Финансовите отчетите на двете водещи технологични компании ще бъдат обявени късно тази вечер - след края на американска търговия.

Междувременно Камарата на представителите на САЩ с мнозинство на Демократическата партия се подготвя да предприеме първа крачка по отношение на финансовия пакет за антиковид облекчения на президента Джо Байдън на стойност 1,9 млрд. долара, като се очаква ключов вот тази вечер, който да ускори процедурата по по-бързото приемането на финансовата помощ от Конгреса.

Около два часа след старта на търговията на Уолстрийт индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 600 пункта (скок с около 2%), широкият индекс S&P 500 се повишава с 1,67%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 1,35%. Вчера и три водещи индекса също отбелязаха добри повишения съответно с 0,8%, с 1,6% и с 2,6%.

В очакване на тримесечните финансови резултати акциите на Google поскъпват с 1,5%, а на Amazon с 1,3%.

Подкрепа за днешния солиден оптимизъм на Уолстрийт оказват и данните за развитието на коронавирусната пандемия в САЩ, като те показват, че новите случи на Covid-19 са се понижили за трета поредна седмица за пръв път от септември 2020 г. насам. Има известно намаляване и на броя на хоспитализираните в страната. Броят на имунизираните с една доза от коронавирусните ваксини в САЩ пък вече е по-голям, отколкото общия броя на заразените от началото на пандемията.

Не на последно място сякаш отслабна напрежението, което беше причинено през миналата седмица от бруталното поскъпване на избрани акции като тези на GameStop след координираните им покупки от групи малки инвеститорите, при което големи хедж фондове претърпяха многомилярдни загуби от техни "къси позиции" спрямо същите акции.

Ентусиазмът сред дребните инвеститорите, групирани в различни форуми като Wallstreetbets, изглежда започна да се изпарява, като показателно за това е днешното рекордно поевтиняването на акциите на GameStop с близо 60%, а акциите на друга подобна компания - AMC Entertainment се сриват с над 45%.

Търговската платформа Robinhood повиши във вторник лимитите за покупки на "силно скъсени акции" като тези на  GameStop и AMC Entertainment Holdings на фона на големия ценови спад на техните акции.

Според актуализираните лимити, Robinhood вече ще позволи на потребителите да закупуват по 100 акции на GameStop вместо досегашните 20. Потребителите вече могат да закупят и до 1250 акции на компанията AMC.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна