Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитската коалиция нанесе редица удари в Йемен, за да спре настъпление на хусите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен днес нанесе въздушни удари в помощ на проправителствените сили и за възпиране на настъпление на бунтовниците хуси към град Мариб в Северен Йемен, предаде "Франс прес".

Решението за това беше взето след вчерашна атака с дрон срещу петролна рафинерия в Рияд, за която поеха отговорност хусите, и поради значителното напредване на подпомаганите от Иран бунтовници към Мариб.

Коалицията заяви, че е унищожила военна техника на хусите, главно танкове, и е причинила тежки загуби.

Контролираната от хусите телевизия "Ал Масира" съобщи за 38 въздушни удара в района на Мариб.

Правителствен представител каза за АФП, че коалицията е нанесла поне 20 удара. "При сблъсъците в последните 48 часа са убити са най-малко 70 бойци, в това число 22-ма от правителствени сили, и са ранени десетки. Бунтовниците предприеха ожесточено нападение в Касара, предимно с танкове, което бе осуетено благодарение на въздушната подкрепа от коалицията", каза той.

Касара е една от фронтовите линии северозападно от Мариб. Градът е последната крепост на правителствените сили в Северен Йемен и загубата му би била тежък удар за йеменското правителство. Тя би застрашила също цивилните, сред които има най-малко един милион бежанци, намерили убежище в лагери в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна