Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт след опасения за вдигане на корпоративния данък от Джо Байдън

Пазарите на акции на Уолстрийт стартират с понижения търговията във вторник след опасения, че президентът Джо Байдън ще повиши корпоративните данъци.

Негативно влияние на фондовите борси оказва и подновеното нарастване на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишни дългови книжа на САЩ се повиши за кратко над 1,77% за пръв път от януари 2020 г. преди да опита стабилизация около 1,75-1,76%.

Повишаващата се доходност на американските ценни книжа води до поскъпване на долара и до поевтиняване на акциите на технологичните и на други растежно-ориентирани компании. Трябва да се има предвид, че акциите на технологичните компании са по-чувствителни към нарастващата доходност на облигациите, тъй като перспективите за по-високи лихви в бъдеще вредят на прогнозите печалби на тези компании.

С оглед на това не е изненадващо, че акциите на технологичните гиганти поевтиняват, като на Apple се понижават с 1,7%, на Amazon с 0,7%, а на Microsoft с 1,2%.

Индексът DJIA се понижава с 0,2%, след като в понеделник достигна нов рекорден връх от 33 259 пункта.
Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,45%, а технологичният Nasdaq Composite с 0,7%.

В същото време банковите акции възстановяват част от вчерашните загуби, нараствайки средно с около 1,5%, тъй като инвеститорите вече не е изглеждат толкова притеснени, за разлика от понеделник, относно възможността за разпространение на негативното въздействие от неплатежоспособността на американския хедж фонд Archegos Capital Management върху по-обширния пазар на акции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна