Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на промишлената активност в САЩ до 37-годишен връх през март

Промишлената активност в САЩ се разшири през март до най-високо ниво от 37 години насам благодарение на силен растеж на новите поръчки, което е пореден ясен сигнал, че вероятно е в ход очаквания от мнозина подем на водещата световна икономика.

Индексът ISM, измерващ активността в промишлеността, скочи през март до 64,7 пункта от 60,8 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от декември през далечната 1983 г. Индексът остава стабилно в нивата на растеж (над важния водораздел от 50,0 пункта) за единадесети пореден месец, което е знак за продължаващо силно представяне на промишления сектор в САЩ, формиращ около 11,9% от американската икономика.

Производственият ISM индекс се повиши до 68,1 пункта от 63,2 пункта през февруари, докато ISM индексът на новите промишлени поръчки скочи през март до 68,0 пункта спрямо 64,8 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от януари 2004 г. Промишленият подем допринася и за нарастване на заетостта в сектора, като индексът на трудова заетост в промишлените предприятия скочи от 54,4 пункта през февруари до 59,6 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари 2018 г.

Графика на промишления ISM индекс

"Промишлената икономика продължи да се възстановява през март. Въпреки това анкетираните мениджъри съобщават, че техните компании и доставчици продължават да се борят да отговорят на нарастващите нива на търсене в резултат на негативното въздействие на коронавирусната криза, ограничаващо наличността на части и материали", отбеляза Тимъти Фиоре от агенция ISM.

Малко преди това проучване бяха оповестени резултатите от аналогичната анкета на агенция IHS Markit, според които промишленият PMI индекс в САЩ се повиши през март до 59,1 пункта от 58,6 пункта месец по-рано.

Това е второто най-високо ниво на промишления PMI в историята. Най-бързият и най-значителен ръст се наблюдава при общите нови промишлени поръчки, като повишение бележат и експортните поръчки. Въпреки нарастването на търсенето обаче, самото промишлено производство не отбелязва по-рязко подобрение поради "недостиг на доставки и безпрецедентно удължаване на сроковете за изпълнение" заради наложените мерки за ограничаване на по-нататъшното разпространение на Covid-19.

"Тъй като бизнес очакванията стават още по-оптимистични през март, по-нататъшният силен растеж на производството изглежда вероятен през второто тримесечие, но големият въпрос ще бъде дали нарастващият ценови натиск също ще се засили", отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна