Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед предупреди Дойче банк, че тя не успява да контролира прането на пари

Дойче банк лого
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните седмици Федералният резерв на САЩ е заяви пред Дойче банк, че големият немски кредитори не успява трайно да отстрани недостатъци при контрола си срещу изпирането на пари, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, започнати с въпроса.

Според тези източници разочарованието на Фед е ескалирало до такава степен, че банката може да бъде глобена.

Дойче банк вложи огромни ресурси за отстраняване на повтарящи се недостатъци и санкции, свързани с разрешаването на подозрителни трансакции. Фед е заявил пред банката, че вместо да постигне напредък, германският кредитор с голямо присъствие и на Уолстрийт е направил отстъпление по този важен въпрос. Банковият регулатор също така е посочил, че някои от проблемите за контрол по прането на пари изискват незабавно внимание, посочва още "Уолстрийт джърнъл".

Говорител на Дойче банк каза за финансово издание, че банката не  може да коментира своя диалог с регулаторите. Говорител на Фед също отказа коментар на информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Тежките думи на Фед контрастират с посланието на банката, че тя работи усърдно, за да подобри своите системи и вече е оставила в миналото повечето си правни проблеми.


Последното предупреждение на Фед идва четири години, след като класифицира операциите на Дойче банк в САЩ като "проблемно състояние", което е доста рядко упрек по отношение на една голяма банка. През май 2020 г. Федералният резерв направи ново предупреждение относно контрола на банката при прането на пари.

През същата 2020 г. Дойче банк се договори и с департамента за финансови услуги в Ню Йорк за ролята на банката като кореспондентска банка в един от най-големите скандали за пране на пари в Европа и за това, че не успя да следи правилно отношенията си с покойния финансист и осъден сексуален нарушител Джефри Епщайн.

През 2017 г. пък Фед глоби Дойче банк с 41 милиона долара за неспособността ѝ да поддържа ефективна програма за борба с изпирането на средства.

Дойче банк е най-големият кредитор в Германия и като клирингова банка за долари, регулирана от Фед, е основен играч в глобалните финансови трансакции.

По принцип банките са длъжни да контролират как преминават парите през техните мрежи, за да се предпазят от приходи от престъпни дейности в икономиката. От тях се изисква да знаят кои са техните клиенти и да сигнализират на властите трансакции, които показват потенциално незаконна дейност.

Водещата германска банка се мъчи да се отърси от репутацията, че има разхлабен контрол. През април BaFin, финансовият регулатор на Германия, нареди на банката да предприеме по-нататъшни стъпки за защита срещу прането на пари. BaFin заяви, че Дойче банк трябва да спазва задълженията за надлежна проверка, по-специално при редовни прегледи на клиенти. Регулаторът разшири ролята си на мониторинг, назначен през 2018 г., за да следи за изпълнението.

След нареждането на BaFin, Дойче банк заяви, че е подобрила значително контрола си, като е похарчила около 2,4 милиарда долара и е увеличила екипа си за борба с изпирането на пари до над 1600 служители през последните две години. Тя обаче призна, че има да свърши още работа.

Дойче банк също така остава под външни наблюдения, назначени през 2017 г. от департамента за финансови услуги в Ню Йорк като част от уреждането на дело "огледални сделки", при което банката е изнесла 10 милиарда долара на руски клиенти извън страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна