Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо поевтиняване от месец насам на биткойна под 30 000 долара

Водещата криптовалута биткойн поевтинява във вторник под нивото от 30 000 долара за пръв път от 22-ри юни насам, следвайки вчерашните агресивни разпродажби на акции на глобалните фондови пазари.

Биткойнът поевтинява с близо 4% към 29 600 щатски долара, с което в рамките на последните 24 часа общият пазар на криптовалути се раздели с около 98 млрд. долара от стойността си, показват данни на CoinMarketCap.

Спадът беше провокиран от нарасналото напрежение на световните пазари на акции, което се изрази в понеделник в агресивни разпродажби както на Уолстрийт, така и на европейските фондови борси, въпреки че в началото на търговията във вторник има частично париране на вчерашните солидни загуби от двете страни на океана.

Според някои анализатори поевтиняването на биткойна и на останалите криптовалути е в резултат на отслабващ риск-апетит, тъй като инвеститорите са притеснени относно силата на глобалното икономически възстановяване от коронавирусната пандемия с оглед рязкото повишаване на случаите на по-заразния Делта вариант на Covid-19 в редица държави.

Важен фактор за поевтиняването на биткойна с над 50% от рекордния връх от близо 65 000 долара, достигнат в средата на април, продължава да бъдат предприетите от Китай мерки против добиването и търговията на цифровата валута в страната.

Анализатори посочват, че евентуален по-траен спад на биткойна под 30 000 долара може да задълбочи неговите разпродажби към нивата между 24 000 и 22 000 долара, след което обаче да последва консолидация между 20 000 и 40 000 долара преди евентуално подновяване на възходящото ценово движение.

Графика биткойн / щатски долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна