Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EMA: Прекалено рано е да се каже дали е необходима бустерна доза на Covid ваксините

Европейска агенция по лекарствата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма достатъчно данни, за да се препоръча използването на бустерни дози на ваксините срещу Covid-19, заяви в петък Европейската агенция по лекарствата (EMA), предаде Ройтерс. Изявлението е факт, след като водещи държави членки на ЕС обявиха през последни дни, че ще пуснат от септември трета доза за най-уязвимите групи от хора.

В средата на юли EMA заяви, че са необходими повече данни, преди агенцията да може да направи препоръка за бустерна доза, но най-големите държави в ЕС - Германия и Франция продължават с плановете си за въвеждане на допълнителна ваксионационна доза.

В сряда пък Световната здравна организация се обяви за спиране на бустерната ваксинация, докато повече хора по света не бъдат имунизирани.

"Понастоящем е твърде рано да се потвърди дали и кога ще е необходима бустер доза за ваксините срещу Covid-19, тъй като все още няма достатъчно данни от кампаниите за ваксинация и текущите проучвания, за да се разбере колко дълго ще продължи защитата от ваксините", посочи в петък EMA.

Независимо от това, Германия възнамерява от септември да даде бустери на имунокомпрометирани пациенти, на много възрастните хора и в домовете за стари хора. Франция също работи по въвеждането на трета доза за по-възрастните и уязвими хора от следващия месец.

След информациите за плановете на Берлин и Париж, говорител на Европейската комисия заяви, че решенията за ваксинации са взети от националните правителства, но подчерта, че относно бустерните дози, както и и по други въпроси, ЕК насърчава "научно обосновани решения в съответствие с препоръките на EMA".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна