Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АИКБ стартира проект за развитие на дигиталните умения

Снимка: https://bica-bg.org/

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) започва изпълнението на проект "Развитие на дигиталните умения", съобщиха от Асоциацията.

Проектът e финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2021" и е насочен към развитие на дигиталните умения на работната сила.

Проектът "Развитие на дигиталните умения" цели транспониране на актуалните политики на ЕК за подобрява и развитие на дигиталните умения в контекста на Европейската дигитална стратегия.

Основната цел на проекта е преодоляване на дисбалансите в областта на дигиталните умения и знания, привеждането им в съответствие с нуждите на бизнеса и по този начин ускоряване на дигитализацията. Същинските дейности по проекта ще стартират с извършването на проучване за установяване на потребностите от дигитални умения на работната сила по определени като ключови за пилотните сектори професии, последващо тестване на текущите умения чрез специално разработени инструменти за оценка на дигиталните компетенции и изготвяне на тази основа на анализ на дисбалансите и на състоянието и потребностите от дигитални умения на три нива за всяка идентифицирана професия.

Дигиталните умения са тези, необходими за използване на цифрови устройства, комуникационни приложения и мрежи за достъп и управление на информация, но от друга страна, тези умения са вече задължителни в ерата на Индустрия 4.0 и все по-мащабното и бързо навлизане на информационните технологии във всички бизнес сектори изисква все по-напреднали дигитални умения свързани с конкретни бизнес процеси.

Именно към идентифициране на тези умения е насочен проектът на АИКБ, като той предвижда изпълнението на общо девет основни дейности насочени към разработване, тестване и валидиране на унифицирани профили за дигитални умения по ключови професии/длъжности, секторни квалификационни рамки и учебни програми за развитие на дигиталните умения в 13 пилотни сектора от ключово значение за българската икономика.

Проектът е пилотен като се очаква постигнатите по него резултати да бъдат основа за реализиране на дейности по новата Програма „Развитите на човешките ресурси“ 2021-2027 г. насочени към национално развитие на дигиталните компетенции. След приключване на проекта всички резултати ще бъдат собственост на Министерство на труда и социалната политика на България (МТСП).

Проектът е с период на изпълнение 20 месеца, а одобреният бюджет е в размер на 2,05 млн. лв. от които 1,74 млн. лева съфинансиране от Европейския социален фонд и 307,87 хиляди лева  национално финансиране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени