Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден Covid протест в Любляна

Протестът в центъра на Любляна, 5 октомври 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Словенската полиция използва водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди протестиращи срещу правителството в столицата Любляна във вторник, докато лидерите на ЕС се събира за среща в страната, предаде АФП.

Акцията срещу Covid ограниченията дойде точно на фона на подготовката на среща на върха на ЕС, която е основно събитие в 6-месечното ротационно председателство на Словения.

Няколко хиляди протестиращи се събраха на площада пред парламента, който бе заобиколен от ограждения и сериозно полицейско присъствие.

Демонстрантите скандираха „Плащането за фалшиви тестове е престъпление!“, „Крадци“ и „Правителството ще падне!“.

За да не допусне блокиране на трафика в района, полицията се принуди да използва конни части и кучета, както и сълзотворен газ.

Но по-рано официален кортеж се оказа блокиран от протестиращи за около 10 минути, докато органите на реда не разчистиха пътя му.

But early on in the march, an official motorcade took a wrong turning and found itself surrounded by protesters for around 10 minutes while riot police cleared a path, an AFP reporter saw.

„Искаме оставка на правителството, тъй като гражданите вече нямат доверие в него. Искаме и разпускане на парламента“, заяви Зоран Стеванович, лидер на движението „Ресни.ца“(Истината), което организира протестите.

Той свиква демонстрации всяка сряда, откакто правителството обяви миналия месец, че ще направи задължителна Covid ваксинацията за всички държавни служители, които не са преболедували – мярка, която бе блокирана от Конституционния съд на 1 октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна