Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските икономически институти намаляват рязко прогнозата си за растежа на БВП до едва 2,4%

Водещите германските икономически институти ще намалят съвместната си прогноза за растежа на най-голямата европейска икономика през 2021 г. до едва 2,4% от предишна оценка за 3,7%, тъй като проблемите с предлагането и веригите на доставки забавят възстановяването, посочиха пред Ройтерс неназовани източници, запознати с новата прогноза.

Институтите, които се очаква да публикуват съвместната си нова прогноза в четвъртък (14 октомври), също така ще повишат прогнозата си за растежа през следващата година до 4,8% от 3,9% и ще очакват икономическа експанзия от 1,9% през 2023 г.

Очаква се германското правителство, което досега прогнозира нарастване на БВП с 3,5% за тази година и с 3,6% за следващата, също да актуализира собствените си оценки през настоящия месец.

Това би представлявало рязка низходяща ревизия спрямо предходните прогнози на фона на продължаващите затруднения в доставките, като към този проблем могат да се добавят и страховете от нарастващата инфлация, както и енергийната криза в Европа.

Всичко това натежава върху общите настроение и нагласи не само в Германия, но и в Европа като цяло.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна