Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл от Фед: Ще повишим лихвите повече, ако високата инфлация се запази по-дълго от очакваното

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в показанията си пред Банковата комисия на Сената във вторник, че Фед ще повиши лихвените проценти повече от планираното, ако инфлацията се задържи "на високи нива по-дълго от очакваното".

Той обясни, че икономиката на Съединените щати е необходимо да се разширява по-дълго, за да постигне "много силен пазар на труда и висок процент на работещото или активно търсещо работа население", като отбеляза, че в момента този процент "се придвижи много бавно".

Джером Пауъл предупреди, че високата инфлация е "сериозна заплаха за постигането на максимална заетост и постигането на продължителна експанзия".

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че "инфлационният натиск изглежда е на път да продължи до средата на тази година".

Той също така посочи, че "2022 г. е година, през която предприемаме стъпки към нормализиране. Това ще включва повишаване на федералната фондова лихва, прекратяване на покупките на активи през март и може би по-късно тази година ще ни позволи да започнем свиване на финансовия баланс (намаляване на обема на закупените по време на Covid кризата ценни книжа)".

Шефът на Фед заяви, че икономиката вижда "несъответствие между търсенето и предлагането", с много силно търсене, където предлагането е ограничено, "особено в автомобилната сфера". Той обясни, че проблемът ще бъде решен отчасти чрез промени в търсенето и отчасти чрез завръщането към по-голямо предлагане, като прогнозира, че нормалните условия на предлагане трябва да се завърнат през тази година.

Пауъл настоя, че Фед ще "адаптира пъргаво политиката си" и ще коригира времето и честотата на повишаване на лихвените проценти в зависимост от предлагането, инфлацията и перспективите за икономическия растеж. Той заяви, че очаква икономиката „да продължи да може да се справя с “огнищата на Covid-19", като добави, че прогнозата за следващото тримесечие или две е "много позитивна".

Той посочи, че Фед следи "много внимателно" ситуацията с Covid-19 и с варианта Омикрон в цялата страна.

Според него Фед може да повлияе върху инфлацията, но може само "незначително" да повлияе на цените на енергията или храните. Пауъл подчерта, че инфлацията също така се движи от "смущения в предлагането" и предположи, че смекчаването на тези пречки не може да бъде направено само от Фед, тъй като това се разпространява извън неговата юрисдикция.

"Можем незначително да повлияем на търсенето, но когато става въпрос за храна и енергия, те са значително повлияни от въпроси, свързани с предлагането“, заключи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени