Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" запази увеличението на петролното производство с 400 хил. барела на ден и през март

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Петролният картел "ОПЕК +" се съгласи в сряда да се придържа към умерено покачване на добива на петрол въпреки натиска от водещите потребители за по-голямо увеличение на предлагането, след като цените на черното злато вече достигнаха 7-годишни върхове.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, водени от Русия, известни общо като групата "ОПЕК +", която осигурява повече от 40% от световните доставки на петрол, е изправена пред призиви от Съединените щати, Индия и други държави да изпомпват повече петрол, докато икономиките се възстановяват от пандемията .

"ОПЕК +" обаче отново реши да се придържа към плана си месечни увеличения на петролното производство с 400 хиляди барела на ден, като обвини покачващите се цени за неуспеха на държавите-консуматорки да осигурят адекватни инвестиции в изкопаеми горива, докато преминават към по-екологична енергия.

Няколко източника от "ОПЕК +'" също така казаха за Ройтерс, че цените са били повишени и от напрежението между САЩ и Русия, след като Вашингтон обвини Москва, че планира да нахлуе в Украйна, което Русия непрекъснато отрича.

Увеличението на добива на петрол се усложнява и от факта, че няколко членки на ОПЕК изпитва трудности да постигнат дори текущите месечни целеви квоти и нямат свободен капацитет за по-нататъшно увеличаване на производството.

В тази връзка „ОПЕК +“ отново подчерта след днешното заседание "ключовото значение на придържането към пълното съответствие и компенсационния механизъм, като страни членки се възползват от удължаването на периода на компенсация до края на юни 2022 г.".

Експертите на "ОПЕК +", цитирани от Ройтерс, запазиха непроменена прогнозата за нарастване на световното търсене на петрол през за 2022 г. с 4,2 милиона барела на ден и казаха, че търсенето ще достигне нивата преди пандемията през втората половина на годината, като се очаква общото осреднено потребление на петрол през настоящата година да достигне 100,8 млн. барела на ден.

Търсенето на петрол беше малко над 100 милиона барела на ден през 2019 г., но пострада тежко от началото на коронавирусната пандемия и свързаните с нея строги противоепидемични мерки и локдауни през 2020 г.

Междувременно петролът поскъпва с около 0,6% след очакваното решение на "ОПЕК +.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишават с 0,6% към 89,70 долара за барел, след като в края на миналата седмица достигнаха нов 7-годишен връх над 91 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се повишават с 0,65% към 88,80 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна