Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската Uniper спира инвестициите в Русия и отчита загуба от близо 1 млрд. евро от "Северен поток 2"

Голямата германска компания за комунални услуги Uniper заяви във вторник, че няма да прави нови инвестиции в Русия и че ще отчете загуба от 987 милиона евро по заема си за руския газопровод "Северен поток 2".

Uniper започна процес на продажба на руското си дъщерно дружество Unipro в края на миналата година. Компанията заяви, че ще рестартира този процеса, когато е възможно, след като той беше спрян в резултат на войната на Русия срещу Украйна.

Компанията също така заяви, че ще може да използва активи като съоръжения за съхранение на газ, в случай че потоците на газ от Русия бъдат ограничени. Тя заяви, че увеличава портфолиото си от втечнен природен газ и планира да го изведе директно на германския пазар, за да диверсифицира портфейла си от газ, както поиска германското правителство.

Въпреки финансовите загуби акциите Uniper поскъпнаха силно по време на търговията във вторник на Франкфурската борса с близо 7%, след като компанията сигнализира за оттегляне от руския пазар и загубите за близо 1 млрд. евро от проекта за газопровод "Северен поток 2". Преди това акциите на Uniper поевтиняха с близо 50% от началото на тази година.

Акциите на финландския партньор на немската компания - Fortum, който държи 78% от Uniper, пък нарастват с близо 5%.

И двете фирми имат големи експозиции в Русия, където притежават 12 електроцентрали с комбиниран капацитет за производство на електроенергия от 15,5 гигавата. Uniper притежава и 83,7-процентен дял в руската компания Unipro.

Техните комбинирани руски активи, както и експозицията от 1 милиард евро към газопровода "Северен поток 2", имат обща балансова стойност от около 5,5 милиарда евро, посочи Fortum през миналия месец.

След нахлуването на Русия в Украйна, Берлин спря проекта за газопровода "Северен поток 2", който би удвоил потоците на руски газ към Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна