Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията за петролни танкери Euronav преустановява операциите си с руски клиенти

Euronav, компания за петролни танкери, базирана в Антверпен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Euronav преустановява операциите с руски клиенти, съобщи в четвъртък компанията за петролни танкери, добавяйки, че този бизнес представлява по-малко от 5% от нейния оборот, съобщава Ройтерс.

Базираната в Антверпен група, която предоставя услуги за доставка и съхранение на суров петрол, се присъединява към нарастващия брой западни компании, които намаляват връзките си с Русия след нейното нахлуване в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция".

Компанията също така заяви, че може да бъде засегната неблагоприятно от търговските тарифи и ембаргото в светлината на конфликта.

В дългосрочен план, "тон-миля" - мярка за петролната превозна индустрия, включваща обеми и разстояние - може да се увеличат, тъй като търговските потоци се адаптират към намаляването на руските петролни потоци, каза още Euronav. "Тон-миля" е статистическа единица за товарен транспорт, еквивалентна на тон товар, преместен с една миля.

Euronav също така отбеляза, че цената на корабните горива се е увеличила в резултат на конфликта, което се очаква да направи по-скъпо превозването на товари на дълги разстояния.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени