Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на МАЕ се споразумяха за координирана интервенция на петролния пазар

Съюзническите държави на САЩ се съгласиха в петък за второто си координирано освобождаване на петрол само в рамките на месец, за да успокоят пазарите, намиращи се под стрес от руската инвазия в Украйна, съобщи Министерството на индустрията на Япония, съобщава Ройтерс.

Това става ден, след като Вашингтон обеща най-голямото освобождаване на петрол досега от американските стратегически резерви.

Страните членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче не се споразумяха за обемите или времето за интервенция на петролните пазари по време на тяхната днешна извънредна среща, посочи Хидечика Коидзуми, директор на отдела по международни отношения в Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония.

"В светлината на настоящата ситуация, участниците в срещата на МАЕ се споразумяха за допълнително освобождаване на петрол от техните резерви, но не можаха да се споразумеят за общия обем и разпределението за всяка една страна“, каза Коидзуми пред репортери.

"Подробностите ще бъдат обсъдени между секретариата на МАЕ и страните-членки", каза още той, добавяйки, че подробностите могат да бъдат договорени "в рамките на следващата седмица".

МАЕ е организация, представляваща 31 индустриализирани държави, но не и Русия, като тя за последен път председателства най-голямото координирано освобождаване на петрол в история на 1-март от близо 62 милиона барела, около половината от които бяха предоставени от Съединените щати.

За да запълни недостига, причинен от санкциите и нежеланието на купувачите за руския петрол, в четвъртък американският президент Джо Байдън в четвъртък разреши освобождаване от стратегическия петролен резерв на САЩ на 1 милион барела на ден суров петрол в продължение на шест месеца, започвайки през май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна