Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според последни проучвания Макрон продължава да води преди втория тур на президентския вот

Льо Пен обеща да извади Франция от интегрираното командване на НАТО, ако бъде избрана за президент

Тя каза още, че не иска Франция да напусне Европейския съюз

Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен заяви в сряда по време на пресконференция, че ще изведе Франция от интегрираното командване на НАТО, ако спечели президентските избори, предаде Ройтерс.

"Ако бъде избрана за президент, ще напусна интегрираното командване на НАТО, но няма да се откажа от член 5 относно взаимната защита между членовете на Атлантическия алианс“, заяви Льо Пен, добавяйки, че отказва да се подчини "на американски протекторат".

Льо Пен подчерта, че не иска френските войски да не са "нито под интегрирано командване на НАТО, нито под бъдещо европейско командване".

Марин льо Пен също така заяви, че след като войната Русия - Украйна приключи, тя ще предложи по-тесни връзки между НАТО и Русия.

Тя каза още, че не иска Франция да напусне Европейския съюз и добави, че ще спазва Парижкото споразумение за изменението на климата, ако бъде избрана за президент.

Вторият тур на изборите във Франция ще се проведе на 24 април, като последното проучване на Ipsos-Sopra Steria показва, че настоящият френски президент Еманюел Макрон е по-вероятно да спечели втори мандат с 55% от гласовете. Според същото проучване, оповестено днес, на вота на 24 април ще вземат участие 73% от френските избиратели.

Според последно проучване Elabe, Макрон е подобрил преднината си преди втория президентски тур, като анкетираните вече дават му 53,5% от гласовете в сравнение с 52% в предишната анкета. Според същото проучване обаче само 63% от избирателите посочват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на втория тур на 24 април, така че избирателната активност може да се окаже проблем.

Според анкета, представена от Френския институт за обществено мнение във вторник, Еманюел Макрон се очаква да спечели втория си мандат с 52,5% от гласовете, като се прогнозира 75% избирателна активност на втория тур на президентските избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна