Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на Уолстрийт, индексът DJIA загуби над 1000 пункта, Nasdaq падна с 5%

Фондовите борси на Уолстрийт претърпяха сериозни загуби по време на търговията в четвъртък, заличавайки солидните печалби от предния ден, които последваха редовното заседание на Федералния резерв.

Вчера американските фондови индекси нараснаха с около 3%, след като Фед повиши очакваното основната си лихва с 50 базисни пункта и даде знак, че не възнамерява да прибегне на някое от следващите си заседание към още по-агресивно вдигане на лихвените ставки.

През днешната сесия обаче се засилиха инвеститорските опасения, че затягащата се политика на централната банка на САЩ няма да успее да спре растящата инфлация, като в същото време доходността на 7,10 и 30-годишните американски държавни облигации нарасна над 3%, което подсили страховете за икономическа стагфлация (слаб икономически растеж при силно повишаваща се инфлация). Доходността на 10-годишните книжа нарасна към 3,04% - най-високо ниво от последните месеци на 2018 г.

Негативно влияние оказват и икономическите проблеми в Китай с оглед продължаващата политика на властите в Пекин за "нулев коронавирус" и свързаните с тази политика локдауни в различни големи градове и райони на азиатската държава. Продължаващата руска военна инвазия в Украйна и свързаните с това западни санкции пък поставят на сериозно изпитание и европейската икономика.

Индексът на сините чипове DJIA загуби цели 1063 пункта (спад с 3,12%), като малко преди края на търговията падна дори с близо 1300 пункта. Широкият индекс S&P 500 пък се раздели с 3,56% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 4,99%.

Това представлява най-солиден спад и на трите водещи фондови индекса от близо две години насам, като в дадени моменти от търговията в четвъртък и трите индекса се търгуваха около и дори под техните най-ниски нива за 2022 г.

Графика на индекса DJIA



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна