Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският Бундестаг одобри фонд от 100 млрд. евро за модернизация на въоръжените сили

Бундестаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският долна камара на парламент - Бундестага одобри фонд от 100 милиарда евро за модернизиране на въоръжените сили на страната, потвърждавайки по този начин фундаменталната промяна в политиката за отбрана и сигурност на Берлин заради войната на Русия в Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Преди гласуването министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза пред Бундестага, че "сигурността има своята цена, а Германия трябва да може да защити ценностите си с военни средства".

Аналена Бербок, външен министър, пък посочи, че Германия дължи на своите съюзници от НАТО и Европа да засили въоръжените си сили, които от години са били лишени от инвестиции. "Ние сме в момент, в който Германия казва, че сме тук, когато Европа има нужда от нас, а Европа се нуждае от нас сега", каза тя.

Конституцията на Германия трябва да бъде променена, за да се даде възможност за създаване на фонд, финансиран от държавен дълг, който обаче няма да бъде обект на т.нар. "дългова спирачка", стриктното ограничение на страната относно взимането на нови заеми. Но опозиционните християндемократи заявиха преди гласуването, че ще подкрепят фонда, като гарантират мнозинството от две трети в парламента, необходимо за тази историческата промяна.

В крайна сметка за поправката гласуваха 567 депутати, 96 бяха против и 20 въздържали се.

Специалният фонд беше предложен от канцлера Олаф Шолц в забележителна реч, три дни след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна, като в тази си реч той каза, че войната бележи "преломен" момент за Германия и света. Фондът от 100 милиарда евро ще помогне за създаването на "мощен, авангарден, прогресивен Бундесвер, на който може да се разчита, че ще ни защити".

Няма конкретен план за разходите на средствата във фонда, но вече е ясно, че част от парите ще отидат за 35-те американски изтребители Ф-35, които Германия заяви, че ще закупи през март, както и за 60 тежкоподемни хеликоптера CH-47F Chinook, използвани за превоз на войски и техника.

Освен фонда за модернизация, Шолц също така обеща да похарчи повече от 2% от брутния вътрешен продукт на Германия за военни цели, каквито са изискванията на НАТО, когато неговата страна подписа това споразумение през 2014 г., но никога не го изпълни досега.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени