Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент на САЩ предупреждава да не се пътува до Китай заради Covid локдауните

Държавният департамент на Съединените щати издаде препоръка срещу пътуването до Китай поради въздействието на произволното правоприлагане и ограниченията, свързани с Covid-19 в азиатска държава.

"Преразгледайте пътуванията си до Китайската народна република поради произволно прилагане на местните закони и ограничения, свързани с Covid-19. Не пътувайте до специалния административен район на Китай - Хонконг и до Шанхай поради свързаните с коронавируса ограничения, като включително има риск родители и деца да бъдат разделени", пише в препоръката на Държавния департамент.

Държавният департамент на САЩ също така отбеляза, че китайското правителство използва местните закони, за да задържа и забранява напускането на американски граждани и на граждани от други държави без необходимия съдебен процес.

Междувременно китайският многомилионен град Шънджън ще въведе по-строг контрол за Covid-19 за тези, които искат да използват метрото и обществените места.

След като тази седмица бяха регистрирани три нови случая на коронавирус, местните власти обявиха, че всеки, който иска да влезе в метрото, да използва друга форма на обществен транспорт или да влезе в закрити обществени места, ще трябва да представи отрицателен резултат от тест за нуклеинова киселина, издаден в рамките на предишните 48 часа.

Новите мерки ще влязат в сила от петък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени