Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън официално направи изявление за оставката си

Борис Джонсън заяви, че сега е ясно, че парламентарното представителство на Консервативната партия желае нов лидер и съответно нов премиер

| обновено на 07.07.22 в 21:00
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След вълна от оставки на министри, заместник-министри и висши правителствени и партийни фигури и натиск от лоялните му министри британският премиер Борис Джонсън подаде оставка.

Пред Даунинг стрийт 10 Борис Джонсън официално оповести оставката си като лидер на Консервативната партия още днес и като премиер, но по-късно през есента.

Той посочи, че депутатите от неговата партия явно желаят да имат нов лидер и съответно премиер и допълни: "Аз съм съгласен с Греъм Брейди, председателят на "Комитет 1922", че процесът за избор на нов лидер трябва да започне сега. Графикът ще бъде обявен следващата седмица, а днес аз назначих нов кабинет, докато новият премиер не встъпи в длъжност".

Джонсън не пропусна да изтъкне, че по време на неговото управление има големи постижения като Брекзит, масовото ваксиниране и голямата помощ за Украйна във войната с Русия.

Намерението му е да управлява още няколко месеца, макар и мнозина да имат сериозни съмнения, доколко това е възможно при положение, че цели министерства, макар и да имат назначени нови министри, на практика са обезкървени от действащ персонал, заради многото подадени оставки.

Някои съпартийци на Джонсън смятат, че за това време той може да нанесе още по-големи щети на партията и на страната.

Недоверието към премиера, заради "изоставянето на ценности като честност и почтеност" продължава да тегне върху него като бреме. Но ето какво още каза премиерът в по-емоционалната част на изявлението си:

"Знам, че ще има много хора, които ще въздъхнат с облекчение и такива, които ще са разочаровани от моята оставка. Искам да знаете обаче колко съм тъжен, че трябва да се откажа от най-добрата работа на света".

Джонсън вече има готов нов кабинет. Що се отнася до избора на нов лидер и негов наследник, букмейкърите трескаво работят.

Сега предстои задвижване на процеса за избор на нов лидер. Това ще стане следващата седмица от "Комитет 1922". Надпреварата, както никога досега, е напълно отворена с много кандидати и много неизвестни.

Букмейкърите отдават леко предпочитание на министъра на международната търговия Пени Мордант, която е компромисна фигура и вероятно в състояние да обедини силно разединената Консервативна партия. Но с много големи шансове са също Риши Сунак, Бен Уолъс, Лиз Тръс,  Саджид Джавид, Надим Захауи и дори уволнения снощи от премиера "стар боец" Майкъл Гоув.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна