Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се включва в мрежата от европейски центрове за цифрови иновации

Снимка: архив

Кипър се включва в мрежата от европейски центрове за цифрови иновации, за да се ускори дигиталният преход в страната. Тя може да се превърне в регионален център за университетско образование, научни изследвания и върхови постижения в Източното Средиземноморие, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Европейската комисия одобри създаването и функционирането на център за цифрови иновации в Кипър /Cyprus Digital Innovation Hub/, съобщиха от Кипърския институт, който е негов координатор.

Той е част от европейската мрежа на такива центрове, която се изгражда с финансовата подкрепа на програмата на Евросъюза „Цифрова Европа”.

Партньори в проекта са 13 престижни кипърски университети, институти, бизнесорганизации, които работят в областта на високите технологии, научните изследвания, иновациите и предприемачеството.

Целта на центъра, който ще бъде открит през септември, е да се ускори цифровата трансформация на компаниите и публичния сектор в Кипър.

Той ще предлага консултантски услуги, обучение, трансфер на технологии, достъп до технологична инфраструктура и лаборатории, подкрепа за публично, частно и международно финансиране.

С европейски и национални средства досега в страната действат 6 центъра за върхови постижения в различни области на науката и икономиката.

Над 300 млн. евро се насочват към цифровия преход в Кипър с подписаното миналата седмица Споразумение за партньорство в политиката на сближаване с ЕК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна