Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ineos: Европа ще ограничи потреблението на газ, ако "Северен поток 1" остане затворен

Европа ще трябва да ограничи потреблението на природен газ, за ​​да отговори на нуждите за отопление през зимата, ако тръбопроводът "Северен поток 1" не бъде рестартиран след планираната поддръжка, заявиха в петък от британска мултинационална химическа компания Ineos Group.

"Сега изгледите за тази зима са доста ужасни, що се отнася до това дали ще постигнем целите, от които се нуждаем за съхранението на газа“, посочи в интервю за "Блумбърг" Браян Гилвари, изпълнителен председател на Ineos Energy. "Ако "Северен поток 1" не поднови доставките на руски газ, това е неизбежно. Определено ще видим въвеждането на нормиране (режим на разпределение) в Европа", добави той.

Компаниите в Германия, Италия и Франция ще се стремят да ограничат използването на газ, в случай че "Северен поток 1" остане затворен, посочи Гилвари.

Подобно предупреждение отправи по-рано тази седмица и главният изпълнителен директор на "Шел" (Shell) Бен ван Бюрден.

Тръбопроводът, който пренася горивото от Русия до Германия, беше изключен за годишна поддръжка тази седмица, като има опасения, че Москва ще го остави затворен в отговор на санкциите на ЕС след нахлуването й в Украйна.

Ineos, един от най-големите потребители на газ в Европа, сключи сделка миналия месец за закупуване на 1,4 млн. тона втечнен природен газ годишно от американския износител Sempra в продължение на две десетилетия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени