Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Нидерландия критикува фермерските протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте настоя в четвъртък фермерите да прекратят "животозастрашаващите протести" срещу плановете на правителството, при които пътища бяха блокирани от огньове и тор, предаде АФП.

Недоволните фермери подновиха протестите след прекъсване от няколко седмици с искането за отмяна на плановете за намаляване на азотните емисии чрез ограничаване ан отглежданите животни и затваряне на ферми.

Няколко ключови пътни артерии в централната и източната част на Нидерландия бяха блокирани в сряда и четвъртък, след като върху тях бяха хвърлени тор и боклуци, които бяха подпалени.

"Протестите на малка група фермери на магистрали вчера и тази сутрин са неприемливи. Те създават опасност за други, повреждат инфраструктурата и заплашват хора, които помагат за почистването, като се преминават всички граници", написа Рюте в Туитър.

"Тези животозастрашаващи акции трябва да бъдат прекратени. Има много други начини за законно изразяване на недоволството", добавя той.

Нидерландия е №2 в света по износ на селскостопанска продукция, а в Европа е в челните редици по емисии на парникови газове, особено азот, като се смята, че голяма част от тях идват от отглеждани добитък.

Фермерите смятат, че несправедливо са взети на мушка за сметка на едрия бизнес и индустрията, като мнозина от тях се заричат, че ще се съпротивляват на плановете на намаляване на размерите или затварянето на ферми.

Правителствените планове предвиждат намаляване с 30% на отглеждания добитък, пишат местни медии.

Фермерите получиха известна публична подкрепа, като хора в няколко района провесиха знамето на Нидерландия от улични лампи и мостове, което е символ на протестиращите.

Те получиха и международна подкрепа от десни политици, като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп миналата година ги нарече "смели опоненти на климатичната тирания на нидерландското правителство". Френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен също ги подкрепи.

Фермери блокираха с трактори пътища и складове на супермаркети при серия от протести в Нидерландия през юни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени